0

Aafiya Life

Apa Kata Mereka

Adillah

I have to admit that I was just curious about the Wholesome 5 Program when I first decided to join in, and I didn’t think too much about it. But this perception totally changed when I attended the Masterclass conducted by Coach Haz. Wow! I learned so much in those 2 sessions! The most important lesson that I learned was that I had to make that crucial decision to take control of what I feed into my body, and it was time to take action. Coach Haz and Suzana are true gems. They are so passionate about this Program and so willing to share their knowledge with all of us. You can feel that they genuinely want to help us achieve something extraordinary. Everything is well planned by them up to minute detail. The macros and micros are all calculated to maximize the effect. You can see that they have poured in so much time, effort and love to create this Program. The why, what, when and how are all covered throughout the Program from the Get-go. You will get a shopping list, a day-to-day menu, recipes for all the food you will consume, videos, reading materials, tracker for your results, exercise programs, sleeping schedules, and most importantly 24/7 coaching on a Telegram support group. Just ask any questions, they are there to assist you. In my honest opinion, it is their enthusiasm, passion and commitment that gelled the group together in such a short period, making all of us feel committed to wanting to attain the best results for ourselves in the Program. Whether you are looking to lose some weight, or learn about healthy eating, or stabilize your hormones, or embark on a healthier lifestyle, or just to be in a group of positive women cheering on each other’s progress and milestones, this is the Program for you. And my results? I lost a total of 2.5kg, 28cm around my body and reduced 4.7% of fat in 17 days! This is shocking (especially to me!). But this is not the best thing that I got from the Program. More importantly is that I learned so much about what different types of food do to my body. How food affects my health, hormones, mood, sleep, and everything about me. I am now more aware and cautious about what food I decide to eat, knowing how it would affect my body. And I learned that losing weight is not just about diet and exercise. It’s also about changing your mindset and being in a support group of like-minded people who will help you in your journey to your intended goal. Do try the Wholesome 5 Program. I highly recommend it.

Wholesome 5

Zana

Saya Zana. Walaupun fizikalnya saya dah lama berbadan besar, dalam minda saya tak rasa saya gemuk. Saya tidak pernah kisah fikiran atau tanggapan orang lain. Kini, pada umur 50 tahun, saya sedar perlu membuat sesuatu bagi memastikan kesihatan yang baik. Penurunan berat badan adalah penting untuk mengelak pelbagai penyakit dan bagi kualiti hidup baik. Pada saya, program Wholesome5 adalah sangat baik kerana pendekatannya yang holistik, termasuk pengurusan stress dan tidur yang cukup. Ia juga mengajar menurunkan berat badan bukan bermaksud kurang makan tetapi memakan makanan yang sihat dan sesuai. Jadi, masih boleh makan yang sedap dan turun berat badan pada masa yang sama. Selain itu, sokongan berterusan coach dua orang dan ahli-ahli lain juga sangat membantu. Dua bulan bersama programme ini, saya telah turun hampir 5kg dan 43cm. Dengan pengamalan pemakanan sihat sebagai gaya hidup yang diajar program ini, insyaAllah, matlamat saya untuk mencapai kesihatan menyeluruh yang baik akan tercapai. Berjaya atau tidak terletak pada saya sendiri.

Wholesome 5

Vivian

Nama saya Vivian Ong Mei Ling berumur 46 tahun, bekerja di sebuah syarikat saham di Kuala Lumpur. Melalui program Wholesome 5 dari Aafiya Life ini, saya berjaya menurunkan berat badan saya sebanyak 3.2kg dalam masa 5 hari. That's amazing right! Program ini memang satu cabaran besar kepada saya kerana makanannya mengutamakan sayur tetapi saya tidak suka makan sayur, saya cuma makan 3 jenis sayur sahaja. Dengan galakkan dari Coach Haz saya berazam untuk mencuba. Dalam perjalanan program Wholesome 5 ini, saya banyak dapat tunjuk ajar dan panduan dari Coach Haz dan Coach Suzana. Mereka sangat membantu dan very responsive dengan semua soalan yang ditanya. Sokongan dari mereka and rakan rakan yang mengikuti program in mendorong saya untuk meneruskan program Wholesome 5 sampai penghujung. Melalui, program ini, selain dapat menurunkan berat badan, saya dapat mempelajari tentang cara pemakanan yang betul dan berkhasiat, intermitent fasting dan resipi yang sedap dan senang disediakan. Kepada sesiapa yang ingin menurunkan berat badan dan makan dengan sihat, saya sangat mengesyorkan Program Wholesome 5 dari Aafiya Life ini. Thank you Aafiya Life! TURN CANNOT INTO CAN! BELIEVE IN YOURSELF THAT YOU CAN DO IT!

Wholesome 5

Suzila

Assalamualaikum. Testimoni saya utk program wholesome 5

  1. Fasa 1 Master class : terlalu banyak ilmu baru yang saya pelajari antaranya bakteria dalam usus, cicardian rhytm, interminten fasting, makanan berasaskan tumbuhan dan minuman yang membantu penurunan berat badan dan juga untuk kesihatan. Meditasi juga memberi sedikit kelegaan pada segala macam kerisuan untuk memulakan ws5.
  2. Fasa 2 persediaan: menu2 yang mudah dan sedap. Kaedah meal prep yg betul. Persediaan fizikal dan mental. Malah mengenal banyak jenis makanan yg baik dan sihat. 
  3. Fasa 3 ws5: fasa yang ditunggu2. Disini berjaya menurunkan 4kg dan pengurangan ukur lilit yg agak banyak. Sistem sokongan dari coach dan kumpulan telegram yang sangat membantu. Setiap pertanyaan dijawab dengan baik dan cepat oleh coach. Berjaya IF 22 jam dan perubahan selain penurunan berat dan ukur lilit. Gastrik beransur pulih, da boleh makan makanan pedas dan yang bersyukur skali da boleh solat berdiri dan kurang kesakitan sendi. Ws5 memang sangat2 bagus bukan shj utk penurunan badan yg cepat sihat dan selamat malah ianya sangat memberi kesan positif pada kesihatan tubuh badan dan emosi. 
  4. Fasa 4 taste bud challange: oleh krn saya tiada apa2 ketagihan satu2 makanan @ minuman sama ada gula, kopi @ apa2 makanan ianya tidak menjadi masalah bg saya. Namun, disiplin perlu diteruskan untuk tetap kekal momentum dan semangat utk meneruskan penurunan ke tahap BMI normal. 
  5. Sistem LMD : ws5 ini satu program yg dijalankan secara sistematik dan terpandu. Sistem LMS ni macam kitab dan bahan rujukan utama sepanjang program dan ianya masih boleh di capai selepas tamat program. Ianya 1 bonus yg sgt berharga. Terlalu banyak tips dan ilmu yg dishare di sistem LMS. 
saya bermula dengan berat 84.1 dan sepanjang program ws5 sy dapat turun 4kg menjadi berat 80.1. Saya sangat menyarankan semua utk menyertai program WS 5. Ianya sangat berbaloi.   Nama: suzila binti sabil Pekerjaan : pensyarah Umur:38

Wholesome 5

Susan

Saya, Susanna Ameriyanti Suwandi,seorang suri rumah yang berumur 49 tahun Sebelum ini saya banyak terlibat dengan aktiviti riadhah fizikal seperti hiking, zumba, mini marathon dan sebagainya. Bagaimanapun, setelah mengalami kecederaan lutut beberapa tahun yang lalu, keterlibatan saya di dalam aktiviti riadhah berkenaan amat terbatas. Akibatnya, saya mengalami kenaikan berat tubuh badan secara mendadak dan tidak terkawal. Saya juga mengalami insomnia dan keyakinan diri saya di dalam aktiviti sosial amat terkesan. Apabila mula diperkenalkan kepada program "Wholesome Five" oleh Aafiya Life saya mengaku saya merasa sangsi akan keberkesanannya kerana saya telah cuba berkali2 utk diet tanpa sebarang hasil yang memberangsangkan. Tetapi setelah mengamalkan program "Wholesome Five" saya amat gembira dengan hasilnya. Dengan support system yang first class daripada coach Aafiya Life Team dan peserta2 lain...Kami hanya perlu mengambil makanan kaya nutrien yang sangat sedap dengan resepi dan pelan yang disediakan. Setelah hanya lima hari saya berjaya menghilangkan berat badan sebanyak 3 kilo. Bukan itu saja, saya dapat tidur dengan nyenyak pada setiap malam, rasa amat segar bila bangun setiap pagi dan rasa sungguh aktif dan tak mengantuk sepanjang hari dan yang paling penting saya belajar bagaimana caranya mengamalkan pemakanan yang sihat.  Bagi mereka yang bertekad untuk menurunkan berat badan mereka dan meningkatkan kesihatan secara mampu mampan dan menyeluruh saya mengesyorkan programme wholesome 5 ini.

Wholesome 5

Suhailah

My Journey with Aafiya Wholesome lifestyle program My name is Suhailah and I am a 47-year-old lecturer who is married with 6 children. I joined Aafiya Life program in December weighing at 70 kg. Although I registered early December, I actually began the program slightly late because I have not been well. Yet even with just a week into the program I managed to lose 2 kg and 2 cm off my waist.  To me, Aafiya Life program is more than just a losing weight program. It has given me more than that; it teaches me that self-care is the most important thing in my life; it helps me to identify my targets, plan on how to achieve them, and most importantly how to manage my challenges so that it keeps me on track.  I now know that being healthy is not just to starve myself nor exercise rigorously, but to give my health-body, mind and emotions what they need. I have now learned to relax, rest and enjoy my food as these are the ways to a balanced and wholesome way of living.  Aafiya Life program teaches me how to plan, select, prepare my meals in a healthy and delicious way- reorienting my tastebuds to explore new and different tastes! The coaches have been great as they actually crafted the recipes, tailoring them to our needs; the LMS, Master classes and video tips also helped me a lot in my journey of understanding what healthy food is; and of course, the community that the program has created to support us through the program has been wonderful. I met and made new friends in the Fb and telegram groups; they have been great in exchanging their anecdotes of their journey and the good recipes too. It seems like we were all looking out for each other with the support of the lovely coaches and I like this very much. In less than a month into the program, I have discovered many valuable things about self-care. For this, I have to thank the coaches for sharing their knowledge, their continuous guidance and support, attending to our 24/7 questions. I respect them for this!  I definitely recommend this program for women who are looking for a way to improve themselves. You may think that this is a program to lose weight but it is so much more than that! This is where your wholesome life begins!

Wholesome 5

Sharifah Haron

Saya di diagnosis dengan hypercholestrolimia [kolestrol tinggi] dan kaki sentiasa sejuk dan sering kebas].  Maka, matlamat utama [my BIG WHY] menyertai program WH5 ialah untuk jadi lebih sihat. Sebelum WH5, berat saya 58.8 Kg [BMI 25.45] dan bacaan lipid saya 7.55 mmol/l [bacaan sihat <5.2]. Selepas WH5, berat saya turun sebanyak 3 kg  [BMI 24.15] dan Alhamdulillah bacaan lipid saya turun kepada 5.72 mmol/l – menghampiri paras 5.2mmol, dan saya tidak perlu berstokin lagi di rumah – my feet is warmer and not numb anymore Menyertai WH5 adalah keputusan yang bijak – the knowledge imparted stays with you for life. WH5 merupakan program detox tubuh dan minda yang komprehensif. Slot meditasi amat menenangkan minda. Program WH5 disusun ketat [strict and regimented in nature], saya diajar bagaimana menjalani hidup sihat dan sains disebaliknya [showing you how to eat and live healthy and the science behind it]. Justeru, WH5 bukan hanya mengubah rasa tapi telah menukar pemikiran saya mengenai apa yang anda makan [i.e. ot only that it changed your taste buds, but it changes your worldview and mindset about the meal you are consuming]. Kini, saya lebih perihatin tentang pilihan makanan saya apabila makan di luar [I am more conscious of my own food choice when I eat outside] dan mampu menahan diri dari godaan makanan [so far hehehe].  Terima kasih Coach Haz dan Gee kerana tidak lokek berkongsi ilmu dan sentiasa memberi bimbingan rapi kepada kami – you are always there every step of the way, guiding and motivating us with your vast knowledge, and making sure we continue to push on and never deviated till the finishing line. I can feel Coach Haz and Gee’s sincerity and  genuine care for every one of  us. Thank you coaches.  Masterclass menyiapkan saya secara mental dan fizikal [Gut Health etc] sebelum cabaran bermula. Video Masterclass dan panduan WH5 boleh diakses sepanjang masa di Facebook dan LMS membolehkan saya membuat ulangkaji mengikut kesesuaian masa saya. Sahabat WH5 sangat supportive dan amat membantu. WH5 mengajar saya masak dengan cara berbeza. Menariknya, tidak perlu tambah “Cukup Rasa” pun masakan sedap. Juga, masakan sihat/berkhasiat tidak semestinya mahal kosnya. Resepi WH5 dan EatClean Challenge mudah dikuti dan sedap belaka walaupun ada smoothie yang agak mencabar komitmen kita. Paling saya gemari adalah jus kunyit suam. Mengamalkannya perut lebih selesa dan dapat mengurangkan sakit sendi saya.  WH5 Challenge  mencabar saya dalam banyak perkara, tapi ia bukan mustahil dilakukan. Berbaloi menyahut cabaran WH5 bila lihat bacaan lipid dan berat badan menurun dalam tempoh yang singkat. Saya akan meneruskan cabaran WH5 secara berkala kerana saya dapat merasakan kebaikkannya pada kesihatan saya. Terima kasih kerana WH5 melengkapkan saya dengan ilmu  untuk saya bawa keluarga saya makan dan hidup dengan lebih sihat. Saya sudah menyahut cabaran WH5, anda bila lagi..?. 

Wholesome 5

Sadiah

Results: from 76kg to 74kg, waist cm loss is 8cm. Perut memang buncit dah lama. Alhamdulillah dah semakin kempis. Pengalaman: Sebelum ni saya dah cuba beberapa jenis diet untuk kurus... antaranya Atkins phase 1 and 2, SD ii, dan Herbalife. Atkins tidak dapat diteruskan jangka masa lama, SD ii menggunkan protein shake yg sangat mahal digabungkan dengan cara makan keto. Dan Herbalife pula sedikit restrictive kerana ianya meal replacement. So x dapat nikmati real food sgt. Juga terpaksa bergantung pada product. W5 betul2 telah membuka mata saya ... back to basics is the best. Makanan fresh, buah2an dan sayur2an yg memang Allah dah ciptakan untuk kita adalah yg terbaik untuk gut health. Subhanallah, this is the right way to eat. U cannot imagine, before this I was fearful of fruits... especially bananas. Sekarang. Hari2 makan fruits... hahah. Dalam program ni lah akhirnya saya dapat "piece together" semua misteri2 atau persoalan2 yg banyak mengganggu fikiran. Seperti... kenapa serat itu penting. Apa itu probiotic. Kenapa kena makan mcm2 veggies and fruits and other plants (the more the better). Kenapa apple cider vinegar tu elok. Jenis2 puasa... Semua terjawab dlm course ni. Selain itu, coaches juga sgt berdedikasi. Sangat komited nk melihat peserta berjaya dan serious. Setiap hari ada saja bimbingan yg diberi sama ada dari segi grup Telegram, Facebook atau LMS system. My best takeaway dari program ni adalah... u must support your microbiome. Kerana ini lah saya sekarang sgt disiplin dengan smoothies. Saya rasa amat sedih atau x tentu arah kalau terskip smoothies... sebab smoothies ni lah kita dapat jam pack our dark leafy vegetables, cruciferous vegetables dan beberapa jenis buah2an Dari segi meal plan W5, 5 hari tu memang sesuai untuk program. Untuk saya yg boleh la biasa juga masak... x de lah susah sgt nak ikut, cuma kena cepat sebab saya kerja office. Pastu memang x sempat masak untuk keluarga. Dorang terpaksa buy tapaued food hehehe. Saya tengah adapt new lifestyle ni dengan pemakanan keluarga. Slow and steady.   Sekian terima kasih.

Wholesome 5

Ruzila

Hai all, Assalammualaikum. Sharing is caring. Dec 2020, keadaan tumit  @ plantar fasiitis bertambah teruk dan sakit. Bangun pagi hubby kena papah utk ambil air sembahyang sbb tapak kaki sangat sakit utk pijak lantai. Terpaksa stop my favorite morning walk of  5km daily. 1st Dr nasihat  operate  tapi bila jumpa 2nd Dr, dia nasihat turunkan berat badan dan regular exercise untuk tumit. So I start W5 dan dalam masa yg sama buat acupuncture untuk kurangkan sakit. Alhamdullillah lepas 2 rounds of W5, turun sampai 5.2kg dan berat sekarang ialah 77.8kg. Tumit dah kurang sakit dan dah boleh exercise balik. Bangun pagi dah boleh gerak sendiri ke toilet tanpa tongkat or dipapah. Dah boleh enjoy morning exercise but instead of walking, I start cycling to minimise the impact to my heels. Alhamdullillah will continue with W5.  Thanks to coach Haz dan Suzana and W5 support group.

Wholesome 5

Johanna

Due to the MCO, my weight increased to the heaviest I had even been - 60kg, as all I did was sit in front of the laptop and my step counts were minimal because I was at home. As soon as I started Wholesome 5, I could see changes in a matter of days. I lost 2.8kg in 2 weeks, I moved more and I felt happier.  What I liked about Wholesome 5 is that it is essentially an educational programme - giving you guidance on how to replace bad food with those that carried nutritional value.  No supplements were used, which for me is a huge selling point. I gained more knowledge about the right food choices and the correct portions. It was a very holistic programme and it made me change my mindset.  Losing weight is all about mindset - I realised I could resist the ice creams, cakes, pastries. At the same time, I could indulge in those for times when it mattered more to me and the coaches told me not to feel guilty about those instances. The coaches were very encouraging and supportive. They are always willing to answer questions and there are regular weigh ins which helped to make me feel more accountable.  Recipes were provided and that made it easier. I would recommend it to anyone who would like a boost in kick starting any weight loss journey.

Wholesome 5

Hasnira

Nama saya Hasnira. Berumur 48 tahun dan merupakan seorang Juruaudit. Sekitar September tahun 2011, saya pernah terlibat dalam kebakaran semasa melaksanakan kerja pengauditan. Saya tersedut asap yang sangat banyak menyebabkan saya pengsan. Saki baki asap yang berada dalam sistem badan saya mengambil masa lebih kurang seminggu sebelum saya kembali pulih. Dalam tempoh tersebut apabila saya mengeluarkan kahak ia berwarna hitam yang semakin lama semakin pudar hanya apabila saya makan dan minum serta melalui udara pernafasan.  Saya tidak mengetahui yang saya telah mengandung 14 hari ketika itu. Bagaimanapun kandungan saya selamat dan saya telah melahirkan seorang bayi lelaki 9 bulan kemudian.  Dalam tempoh sebulan selepas insiden tersebut, saya telah mengalami penurunan berat badan yang drastik dari 56kg kepada 46kg, iaitu 10kg berpunca dari kekurangan air yang amat kerana muntah sepanjang hari. Saya juga dikejutkan dengan perkhabaran mendapat penyakit darah tinggi yang tidak pernah saya alami semasa mengandung 3 orang anak sebelum ini. Selepas tempoh sebulan, apabila dibuat pemeriksaan menyeluruh saya disahkan mengidap penyakit tiroid dan membahayakan kandungan saya terutama jika jantina bayi adalah perempuan. Rupa-rupanya antara kesan daripada insiden kebakaran tersebut telah mengaktifkan sel-sel tiroid saya. Penyakit tiroid ini pernah menyerang arwah ibu dan kakak saya, jadi boleh dikatakan ia adalah penyakit warisan. Bermulalah kehidupan saya selama 4 tahun berulang alik ke hospital dan bergantung kepada ubat yang diperskripsikan oleh doktor sehingga akhirnya pada hujung tahun 2015 disahkan saya telah pulih sepenuhnya. Bagaimanapun, berat badan saya bermula 2016 hingga sekarang kita sudah berada di bulan November 2020, sentiasa turun naik dari 56kg ke 63kg secara purata tetapi yang paling menggerunkan adalah berat badan saya pernah mencecah 71kg! Saya telah mencuba pelbagai kaedah, cara dan rawatan namun tidak berkesan. Penurunan setakat 2kg ke 3kg tetapi tidak tahan lama dan berat saya kembali ke berat asal. Saya merasa kecewa sehingga pada awal tahun ini, saya mengatakan pada diri saya sendiri yang saya tidak mahu mencuba apa-apa kaedah pun untuk  menurunkan berat badan. Pada bulan Oktober yang lalu, saya telah dihubungi oleh rakan baik saya yang juga merupakan co-founder Aafiya Life untuk mengikuti program WHOLESOME5. Program ini bertujuan untuk membantu individu menurunkan berat badan dengan cara yang sihat. Ia bermula dengan proses detoks untuk mengeluarkan toksin yang ada dalam badan melalui pemakanan berasaskan tumbuhan-tumbuhan. Selama 5 hari setiap individu akan hanya makan makanan yang telah disediakan. Individu-individu yang mengikuti program ini dimasukkan dalam kumpulan whatapps yang mana kami telah diberi sokongan moral dan didedahkan yang pengetahuan berkaitan dengan pemakanan, pernafasan dan lain-lain dalam menuju kepada gaya kehidupan yang sihat.  Saya berasa selamat berada dalam persekitaran ahli kumpulan yang juga mengalami masalah yang sama di mana kami saling dapat menyokong serta memberi motivasi antara satu sama lain. Dan apa yang lebih merujakan saya ialah kedua-dua founder Aafiya Life juga pernah berada di situasi yang sama dengan kami dengan berat badan yang berlebihan tetapi berjaya menurunkan dan dalam masa yang sama mengekalkan berat badan yang ideal.  Selepas mengikuti program selama 5 hari, saya agak terkejut dengan hasilnya. Saya telah berjaya menurunkan sebanyak 2kg. Bagi saya 5 hari tersebut bukanlah “tempoh azab” kerana makanan yang disediakan adalah serasi dengan selera saya dan mampu untuk diketengahkan serta dijual di restoran yang mengutamakan makanan sihat dalam menunya. Penurunan sebanyak 2kg dalam masa 5 hari tersebut menjadi inspirasi buat saya untuk meneruskan amalan-amalan baik yang telah didedahkan dan dipelajari sepanjang saya mengikut program WHOLESOME5. Saya syorkan kepada individu-individu di luar sana agar turut mencuba program WHOLESOME5 supaya kita bukan sahaja memiliki tubuh badan yang menarik tetapi yang lebih penting adalah badan yang sihat, yakin dan sayang pada diri kita sendiri. Perjuangan saya sudah bermula. ANDA bila lagi...............        

Wholesome 5

Azlin Ramdan

I have had gained 10kg over the past 4 years from 60 to 70.7kg. I have been struggling with my weight and it was like a yo yo journey for me. I would lose about 4kg and then it hikes up again and I have always tried to give an excuse that age was a factor. I have also had medical history related to hormones.   It was sometime in Dec 2020 that each time I browse through my FB, Aafiya Life program would pop up and I would see coach Haz sharing her knowledge on weight loss in her live sessions. It has played in my mind, till one day I finally decided to enroll into their Wholesome 5 program.  On the first 2 days of masterclass session, I have learned a lot from coach Haz especially on what are the type of food that are nutritional and what actually goes into our body. Then came along the first W5 challenge, where we had to fast and follow the 5 days meal plan. I must say the first 2 days was a little difficult, and I was like counting the days for it to be over. But then when I started to see the results and the recipes were yummy except for the the smoothie that had charcoal in it (my least favorite…hehe), it motivated me to keep going and also taught me to be more focused and disciplined which I am so not that person when it comes to food. Now a month later in W5 program, I am very happy to say that I am 4kg lighter from 70.7kg to 66.6kg and have lost a total of 38cm at my arms, tummy, hips and waist. Thanks to coach Haz & Suzana for all the support and sharing their knowledge during our journey in this weight loss program. The support group is awesome where I have also learned from the journey of the others. I am very glad and happy that I made this decision to join Aafiya Life Program and will definitely recommend this program to the ladies out there who wants to lose weight and feel good about oneself regardless of age.  A special shout out to the two wonderful coaches (Hazlina & Suzana) and Aafiya Life, thank you for making this a pleasant weight loss journey for me. I will keep going in achieving my weight goal by Dec 2021. As they say, slow and steady wins the race 🙂

Wholesome 5 January 2021 intake

Daftar untuk masuk ke waitlist

Program Wholesome5




    Resipi & Meal Plan Eat Clean



      Saya, Susanna Ameriyanti Suwandi,seorang suri rumah yang berumur 49 tahun

      Sebelum ini saya banyak terlibat dengan aktiviti riadhah fizikal seperti hiking, zumba, mini marathon dan sebagainya. Bagaimanapun, setelah mengalami kecederaan lutut beberapa tahun yang lalu, keterlibatan saya di dalam aktiviti riadhah berkenaan amat terbatas.

      Akibatnya, saya mengalami kenaikan berat tubuh badan secara mendadak dan tidak terkawal. Saya juga mengalami insomnia dan keyakinan diri saya di dalam aktiviti sosial amat terkesan.

      Apabila mula diperkenalkan kepada program "Wholesome Five" oleh Aafiya Life saya mengaku saya merasa sangsi akan keberkesanannya kerana saya telah cuba berkali2 utk diet tanpa sebarang hasil yang memberangsangkan.

      Tetapi setelah mengamalkan program "Wholesome Five" saya amat gembira dengan hasilnya. Dengan support system yang first class daripada coach Aafiya Life Team dan peserta2 lain…Kami hanya perlu mengambil makanan kaya nutrien yang sangat sedap dengan resepi dan pelan yang disediakan. Setelah hanya lima hari saya berjaya menghilangkan berat badan sebanyak 3 kilo. Bukan itu saja, saya dapat tidur dengan nyenyak pada setiap malam, rasa amat segar bila bangun setiap pagi dan rasa sungguh aktif dan tak mengantuk sepanjang hari dan yang paling penting saya belajar bagaimana caranya mengamalkan pemakanan yang sihat.

      Bagi mereka yang bertekad untuk menurunkan berat badan mereka dan meningkatkan kesihatan secara mampu mampan dan menyeluruh saya mengesyorkan programme wholesome 5 ini.

      Tidak lama dahulu, saya adalah orang yang overweight sebanyak 12kg, selalu merasa letih sehingga tidak mampu fokus kepada pekerjaan dan tanggungjawab terhadap keluarga dengan baik. Saya merasa benci lihat diri saya setiap hari , tidak percaya pada diri sendiri, selalu merasa kecewa kerana tidak dapat memakai pakaian yang saya mahu dan mengalami anxiety.

      Saya merasakan bahawa saya hanya hidup dari hari ke hari, semata- mata untuk memenuhi
      tuntutan hidup yang seperti perjuangan yang tidak pernah berakhir.

      Saya telah mencuba banyak jenis diet popular, pengganti makanan dan berkunjung ke pusat
      pelangsingan badan .

      Semuanya tidak mendatangkan hasil yang berpanjangan.

      Saya pernah hilang harapan dan menyangka bahawa saya hanya perlu menerima hakikat sebagai
      seorang wanita pada usia 40-an sukar untuk menurunkan berat badan, dan saya tidak lagi dapat
      memiliki sosok langsing seperti ketika saya lebih muda dan tidak akan mencapai berat badan ideal
      saya selama-lamanya.

      Tetapi apabila saya di perkenalkan kepada cara pemakanan yang betul, yang menitik beratkan nutrisi dan pembersihan badan, saya telah berjaya menurunkan berat badan berlebihan sebanyak 12kg dan dapat mengekalkan berat badan ideal saya selama lebih dari 2 tahun tanpa perlu mengira kalori atau tanpa sentiasa perlu berdiet Saya berasa lebih bertenaga sekarang pada usia 50 tahun berbanding
      ketika saya berusia 30 tahun. Ramai juga yang mengatakan saya nampak lebih muda dari usia saya.

      Minat saya terhadap cara pemakanan sihat makin meningkat dan saya mula melakukan banyak
      penyelidikan mendalam untuk mengetahui bagaimana makanan dapat menyembuhkan badan kita
      dan secara tidak langsung menurunkan berat dengan cara sihat.

      Sejak itu, saya telah membantu ramai wanita untuk mencapai berat badan ideal mereka Saya
      menjadikan misi saya untuk memberi sokongan dan bimbingan yang tepat kepada wanita lain yang mempunyai masaalah berat badan seperti saya dulu.

      Saya mula naik badan setelah melahirkan anak. Sewaktu itu saya tidak tahu apa-apa tentang nutrien.
      Saya cuma dengar untuk kurus kita kena kurangkan kalori yang masuk. Maka saya ingat cara terbaik adalah dengan kurangkan nasi.

      Saya berhenti mengambil nasi selama 2 bulan untuk turun sebanyak 6 kg. Tapi mana mungkin saya
      berterusan begitu dan akhirnya saya lepas geram dan makan semula dengan banyak.

      Saya kemudian didiagnos menghidap endometriosis, satu penyakit ketidakseimbangan hormon.
      Oleh kerana diet yang tidak sihat dan sentiasa stres dan tidak cukup tidur, penyakit ini tetap
      berulang hingga menyebabkan saya terpaksa melakukan 3 kali pembedahan.

      Semakin usia meningkat ditambah dengan penyakit dan gaya hidup yang tidak juga berubah, berat saya semakin bertambah sehingga mencecah obesiti!

      Setelah belajar mengenai pemakanan dari pakar nutrisi, saya mula berusaha menurunkan berat
      badan saya dan berhasil – turun sebanyak 11 kg dalam tempoh 6 minggu sahaja! Tidak lama
      kemudian saya berjaya mencapai berat ideal dan maintain hingga kini, setelah 3 tahun.

      Saya diuji lagi. Rupa-rupanya endometriosis saya berulang lagi buat kali ke 4. Kali ini doctor tidak
      mampu berbuat apa-apa.

      Saya membuat penyelidikan sendiri , mencari makanan apa yang boleh membantu penyakit saya.
      Alhamdulillah keajaiban kedua berlaku! Akhirnya dengan diet yang betul, ketumbuhan saya kini
      semakin mengecil. Ini membuktikan, pemakanan yang betul dan berpuasa dapat menyembuhkan!
      Food is The Real Medicine.

      Sejak itu saya berusaha menambah ilmu berkaitan dengan pemakanan dan cara peyembuhan secara holistik. Kini saya berkongsi pula ilmu dan pengalaman yang terkumpul kepada golongan wanita terutamanya yang ingin mendapatkan tubuh badan yang sihat dan langsing secara semulajadi dengan mengubah pemakanan dan gaya hidup mereka.