fbpx

0

Aafiya Life

Aafiya Life memperkasa wanita capai impian tubuh langsing dan sihat melalui ilmu gaya hidup sihat sambil kekal autentik untuk menjadi versi terbaik mereka

Misi

Mendorong anda dalam perjalanan penemuan diri dan menginspirasikan anda kenali tubuh anda secara lebih terperinci agar anda memanfaatkan diri dengan ilmu yang terbaik untuk menjalani kehidupan yang sejahtera.

Visi

Aafiya Life memberi bimbingan kepada wanita menurunkan berat badan, mengekalkan berat badan ideal, mencapai kesihatan optimum serta kesejahteraan mental dan emosi dengan cara kembali ke fitrah wanita yang sebenarnya.

Dalam usaha kami untuk mencapai misi dan visi Aafiya Life, kami akan terus berusaha untuk memperoleh pengetahuan terkini dalam bidang kesihatan dan kesejahteraan fizikal, minda dan emosi. Kami juga akan memastikan bahawa ia dikongsikan dengan cara yang mudah difahami oleh semua.

Melalui perjalanan peribadi kami sendiri, kami telah belajar bahawa pilihan makanan dan penjagaan tubuh boleh memberi kesan secara langsung ke atas mental dan emosi kami semua. Oleh itu tercetusnya persefahaman dan penghargaan bahawa pilihan makanan kami aka mempengaruhi tubuh badan kami secara fizikal dan mental pada tahap yang lebih dalam.

FOUNDERS

Perjalanan Peribadi Pengasas

PENGASAS BERSAMA
Coach Haz

Cabaran utama saya, seorang wanita yang mempunyai cita-cita dan impian walaupun setelah berumahtangga dan mempunyai keluarga sendiri adalah mencari keseimbangan antara keluarga, kerja dan keperluan diri. Berbelas tahun saya sangkakan saya perlu menjadi wanita hebat dan perlu berjaya dalam kesemuanya. Tekanan yang saya berikan ke atas diri menimbulkan masalah kesihatan yang serius. Saya menghidap endometriosis dan antara kesannya saya sukar mengandung, masalah berat badan, emosi tidak stabil, sakit sendi dan keletihan yang berpanjangan.

Walaupun telah melakukan tiga kali pembedahan, kehidupan saya tidak juga berubah sehinggalah kematian ibu membuatkan saya tersedar. Atas asbab inilah saya bertekad menjadi sihat dan mencari ketenangan diri. Inilah permulaan perjalanan saya sebagai Coach Haz. Saya mencari ilmu kesihatan, pemakanan, hormon dan pelbagai lagi untuk mengubah kesihatan saya. Saya mulakan dengan menurunkan berat badan yakni 11 kg dalam 6 minggu sahaja dan mencapai berat ideal dan mengekalkannya tanpa perlu bersusah payah. Saya juga berjaya mengecutkan ketumbuhan di pelvik dengan mengubah pemakanan, mengamalkan puasa, mencari ketenangan dengan mendekatkan diri kepada Tuhan, menyelami fitrah dan cinta diri.

Saya percaya ilmu yang diperolehi dan pengalaman yang sangat berharga ini perlu dikongsi kepada wanita lain untuk membantu mereka mencari kebahagian mereka pula. Bukan setakat itu, yang lebih utama adalah sokongan dari wanita yang memahami perasaan dan pemikiran wanita lain agar mereka yakin berjaya membuat perubahan besar dan penuh makna ini.

PENGASAS BERSAMA
Suzana

Pada satu ketika dahulu, saya menghadapi beberapa cabaran dalam hidup saya. Saya menghadapi masalah berat badan yang berlebihan, terlalu sibuk dengan rutin harian, dan sering merasa keletihan. Ketidakselesaan diri, hilangnya keyakinan, serta rasa kecewa kerana tidak dapat menikmati aktiviti yang saya sukai dan mengalami anxiety menjadi lumrah bagi saya. Saya terasa seperti sesat mengejar kehidupan yang penuh dengan tuntutan dan tekanan.

Namun, bersyukur dengan izin Allah, saya akhirnya dapat mengatasi masalah berat badan yang saya hadapi sejak melahirkan anak pertama saya 23 tahun yang lalu dalam beberapa bulan sahaja. Saya berjaya menjaga berat badan yang ideal sejak itu. Saya yakin kejayaan saya terletak pada kesedaran untuk memberikan kasih sayang kepada diri sendiri, yang dahulunya saya abaikan. Saya mengakui bahawa tidaklah mudah untuk mempraktikkan cara berfikir yang demikian, terutama sebagai seorang wanita yang memiliki banyak peranan dalam kehidupan. Tuntutan tanggungjawab kepada orang lain sering kali mengorbankan waktu dan perhatian yang seharusnya diberikan kepada diri sendiri, sehingga kita melupakan impian dan kebahagiaan kita. Motivasi saya untuk memberi keutamaan kepada kesejahteraan diri saya datang dari keinginan yang kuat untuk menikmati hidup dengan tenang, bebas dari tekanan yang berpanjangan. Hasilnya, saya dapati bahawa ketika saya mendedikasikan diri untuk “mencintai diri sendiri,” saya mampu menjalankan tanggungjawab terhadap orang-orang tercinta dan karier saya dengan lebih baik daripada sebelumnya.

Dengan tekad untuk menggapai tujuan tersebut, saya bersama rakan seperjuangan, Coach Haz, mengasaskan Aafiya Life. Kami bertekad untuk menyebarkan pesanan penting agar wanita kembali ke fitrah mereka dan memahami keperluan dasar tubuh, fikiran, dan emosi kita secara alami. Filosofi kami melibatkan mencintai diri sendiri, makanan yang sehat yang natural, berhubungan dengan alam, tidur yang cukup, beristirehat dengan baik, bergerak aktif serta menjalin hubungan yang baik dengan keluarga, rakan-rakan dan komuniti kami

Di Aafiya Life, kami sangat mengutamakan dukungan terhadap perjalanan mengekalkan kesihatan yang baik dan kesejahteraan individu secara holistik.

Titik Permulaan Aafiya Life
Setelah kami berjaya menemui rahsia menurunkan berat badan dan kesihatan optima melalui kerjasama dengan seorang pakar pemakanan, kami nekad untuk membantu wanita-wanita lain. Maka terciptalah Aafiya Life.

Nilai Teras Aafiya Life

Kasih Sayang

Kami mengambil berat antara satu sama lain, pelanggan kami dan komuniti kami. Kasih sayang dan empati menjadikan kami lebih kuat

Keberanian

Kami mendakap perubahan semasa dan inovasi supaya kami boleh menyediakan penyelesaian terbaik kepada pelanggan dan komuniti kami

Semangat

Kami memberi kesan yang positif kepada kehidupan orang lain dengan melakukan pekerjaan kami dengan penuh semangat

Integriti

Kami bertindak dengan integriti dan tulen dalam interaksi kami. Kami berkomunikasi secara terbuka, jujur ​​dan hormat

Perpaduan

Kami bersatu melalui satu visi yang dikongsi bersama. Kami menghargai sumbangan setiap orang memenuhi setiap visi itu setiap hari

KOMUNITI AAFIYA LIFE

Aafiya Sisterhood
Lebih 6,000+ sisters telah menyertai program Aafiya Life dan kami amat bangga dan gembira untuk melihat sisters kami bersinar dengan cahaya kegembiraan dan kesihatan! Aafiya Life Sisterhood adalah nama yang kami berikan kepada komuniti kami yang terdiri daripada peserta program kami, serta team Aafiya Life termasuk pengasas bersama kami, Coach Haz & Suzana dan juga Aafiya Facilitators
Program Affiliate Aafiya Life

Program ini bertujuan memberi peluang kepada anda untuk menjana pendapatan disamping membantu ahli keluarga dan rakan-rakan memperolehi manfaat kesihatan daripada Program Wholesome5.

Kenapa Sertai Aafiya Sisterhood
Sertai misi kami untuk membimbing dan menyokong sesama masyarakat wanita ke arah kesihatan optimum di samping menjana pendapatan sampingan.
Program Facilitator Aafiya Life
Jika anda pernah sertai program PW5 dan/atau Blossom kami dan berminat menolong wanita lain capai impian badan sihat, sila hubungi pengasas kami untuk mengetahui lebih lanjut.

Tiang Pegangan Aafiya Life

Semua program di bawah naungan kami berpegang teguh kepada prinsip-prinsip berikut:-

1. Cinta Diri

Perkara paling berharga yang boleh anda lakukan untuk kesihatan dan kesejahteraan anda ialah memupuk rasa kasih yang mendalam – terhadap diri anda sendiri. Kami percaya mencinta diri sendiri adalah asas kesejahteraan dari rohani dan jasmani.

Mencinta diri mendorong anda untuk membuat pilihan yang sihat dalam kehidupan. Apabila anda menjunjung tinggi diri anda, anda lebih berkemungkinan memilih perkara yang memupuk kesejahteraan anda dan melayani diri anda dengan baik.

Ini mungkin dalam bentuk pemakanan sihat, bersenam atau mempunyai hubungan yang berharmoni. Anda memperakui cinta untuk diri sendiri dengan melakukan perkara yang membantu anda untuk muncul dalam kehidupan sebagai versi terbaik anda.

2. Makanan Padat Nutrien

Diet Padat Nutrien ialah diet yang lebih fokus kepada kandungan mikronutrien dalam makanan bagi setiap kalorinya. Ia adalah diet yang menumpukan pada pelbagai jenis makanan semula jadi yang tidak diproses terutamanya makanan bersasaskan tumbuhan.

Makanan lengkap yang sihat membekalkan kita dengan vitamin, mineral, asid amino (yang membentuk protein), asid lemak dan banyak lagi. Satu lagi cara diet padat nutrien boleh digambarkan sebagai diet anti-keradangan, yang kita tahu penting untuk mencegah penyakit kronik dan faktor risiko seperti penyakit jantung, tekanan darah tinggi, diabetes dan obesiti.

Makanan padat nutrien juga boleh membawa kepada penurunan berat badan/pengurusan berat badan, kerana pendekatan ini mengurangkan pengambilan kalori kosong daripada bahan seperti gula tambahan, bahan pengawet, bijirin diproses dan lemak trans.

3. Kesihatan Usus

Ia membantu dalam penghadaman makanan, menyerap nutrien, dan menggunakan nutrien untuk menjana tenaga dan mengekalkan kesihatan badan anda. Jadi, jika usus anda tidak sihat dan sistem imun anda tidak berfungsi dengan baik, hormon anda juga tidak akan seimbang, menjadikannya lebih mencabar untuk anda kekal sihat. 

Usus anda juga adalah organ badan anda menyingkirkan sisa metabolik dan toksin. Jika anda mempunyai usus yang tidak sihat, badan anda terpaksa bekerja keras untuk menyingkirkan toksin tersebut. Jika ini berlaku, ia boleh menyebabkan banyak masalah, termasuk keletihan kronik, penyakit kronik dan keradangan di seluruh badan. Itulah sebabnya orang mengalami gejala seperti brain fog, cirit-birit, sembelit,angin, sakit sendi, dll.

Penyelidikan menunjukkan bahawa mikrobiom usus yang sihat adalah penting untuk kesihatan manusia. Apakah entiti ini yang dikenali sebagai mikrobiom usus? Ia adalah komuniti mikroorganisma yang hidup dalam saluran usus anda, dan mereka tinggal di sana dalam jumlah yang tidak sedikit. Anehnya, terdapat trilion mikroorganisma bersembunyi di dalam usus anda, melebihi jumlah sel manusia dalam badan anda sebanyak 10 hingga 1.

4. Puasa Berkala

Puasa berkala ialah pendekatan pemakanan yang memfokuskan pada makan dalam masa terhad dan tempoh berpuasa biasanya berlangsung lebih lama daripada 12 jam.

Di antara waktu makan, dan apabila kita mula berpuasa selagi kita tidak makan snek, badan kita akan menggunakan glikogen dan beberapa lemak yang disimpan untuk tenaga. Tetapi apabila simpanan glikogen kita habis (biasanya antara 12-36 jam selepas makan terakhir kita) badan kita akan mula memecahkan lebih banyak lemak untuk digunakan sebagai bahan bakar.

Kajian mencadangkan bahawa mengamalkan amalan puasa berkala boleh membantu dengan penurunan berat badan, meningkatkan daya ingatan dan prestasi mental, menigkatkan kesihatan kardiovaskular dan mencegah diabetes jenis 2.

5. Irama Sirkadian

Untuk mengekalkan gaya hidup yang sihat, memahami irama sirkadian semula jadi kita boleh memberi impak yang besar pada cara kita merancang jadual tidur, kerja dan masa senaman kita untuk fungsi optimum dan prestasi puncak.

Irama sirkadian ialah irama biologi yang sejajar dengan hari 24 jam dan puncak pada tempoh siang dan malam yang berbeza berkaitan dengan proses biologi yang berbeza. Irama ini memulakan pelbagai proses biologi dalam badan kita untuk memastikan kita berfungsi pada tahap terbaik apabila kita perlu dan untuk berehat dan pulih apabila kita perlu.

Penunjuk pertama anda ialah kitaran tidur/bangun anda kelihatan “huru hara”. Jika anda mendapati bahawa corak tidur anda kerap terganggu, anda mungkin perlu menyemak untuk mencari punca masalah tersebut. Penyimpangan sirkadian boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular, obesiti, diabetes, kanser, atau gangguan psikiatri dan mood.

6. Hormon Seimbang

Untuk mengekalkan gaya hidup yang sihat, memahami irama sirkadian semula jadi kita boleh memberi impak yang besar pada cara kita merancang jadual tidur, kerja dan masa senaman kita untuk fungsi optimum dan prestasi puncak.

Irama sirkadian ialah irama biologi yang sejajar dengan hari 24 jam dan puncak pada tempoh siang dan malam yang berbeza berkaitan dengan proses biologi yang berbeza. Irama ini memulakan pelbagai proses biologi dalam badan kita untuk memastikan kita berfungsi pada tahap terbaik apabila kita perlu dan untuk berehat dan pulih apabila kita perlu.

Penunjuk pertama anda ialah kitaran tidur/bangun anda kelihatan “huru hara”. Jika anda mendapati bahawa corak tidur anda kerap terganggu, anda mungkin perlu menyemak untuk mencari punca masalah tersebut. Penyimpangan sirkadian boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular, obesiti, diabetes, kanser, atau gangguan psikiatri dan mood.

7. Perhubungan & Sokongan

Hubungan sosial yang berharmoni adalah tonggak kesihatan kerana manusia secara semulajadi dibentuk untuk berhubung diantara stau sma lain.

Daripada teori psikologi hingga penyelidikan terkini, terdapat bukti ketara bahawa sokongan sosial boleh membantu orang ramai mengekalkan indeks jisim badan yang sihat, mengawal gula dalam darah, meningkatkan kelangsungan hidup kanser, mengurangkan kematian kardiovaskular, mengurangkan gejala kemurungan, mengurangkan gejala gangguan tekanan trauma dan meningkatkan kesihatan mental secara keseluruhan.

8. Alam Semulajadi

Penyelidikan mendedahkan bahawa persekitaran boleh meningkatkan atau mengurangkan tekanan kita, yang seterusnya memberi kesan kepada badan kita. Perkara yang anda lihat, dengar, alami pada bila-bila masa mengubah bukan sahaja mood anda, tetapi bagaimana sistem saraf, endokrin dan imun anda berfungsi.

Tekanan persekitaran yang tidak menyenangkan boleh menyebabkan anda berasa cemas, atau sedih, atau tidak berdaya. Ini seterusnya meningkatkan tekanan darah, kadar denyutan jantung, dan ketegangan otot anda serta menekan sistem imun anda. Persekitaran yang menggembirakan membalikkannya.

Kajian lain pula menunjukkan bahawa masa dalam alam semula jadi atau pemandangan alam semula jadi dikaitkan dengan mood yang positif, dan kesejahteraan psikologi, kehidupan bermakna

9. Pergerakan

Pergerakan adalah aspek asas kehidupan. Ia mempunyai kesan keatas peredaran darah, penghadaman, metabolisme dan sistem imun kita. Tubuh badan kita menyumbang lebih banyak kepada kehidupan kita daripada hanya sifat fizikal seperti kekuatan dan ketahanan – ia juga memainkan peranan utama dalam emosi, pembelajaran dan perhubungan.

Pergerakan adalah lebih daripada sekadar ‘bersenam’ dan tidak semestinya memerlukan usaha, walaupun ia memerlukan tindakan. Dengan pergerakan, badan kita mengawal aktiviti hormon, menyahtoksik dan bernafas.

Pergerakan harian menggalakkan perubahan kimia dalam badan dan merangsang laluan saraf yang mencetuskan keupayaan penyembuhan badan dan meningkatkan imuniti. Pergerakan adalah penting untuk pembelajaran, dan menyalakan kapasiti dan fungsi otak.